Gore-Tex ürünler özellikle kışın dağlardaki zorlu hava şartlarında faaliyet yapanlar için vazgeçilmezler arasındadır. Adeta bir kabuk gibi vücudu ıslanmaya ve soğuk rüzgarlara karşı korur aynı zamanda terlemeyi en aza indirir. Her ne kadar suya ve rüzgara dayanıklı olsa da neticede bir tekstil ürünü olması nedeniyle yırtılmalara, delinmelere karşı müthiş bir dayanıklılığı olduğu söylenemez. Bu nedenle kazara gore-tex kıyafetiniz yırtılırsa nasıl bir yol izlenebilir bilmekte fayda var diye düşüyorum.
Araştırma Safhası
Uludağ’da Diagonal rotasını tırmanış esnasında bir bölümdeki yumuşak kar nedeniyle biraz debelenmiş ve yan geçiş yapmak isterken canım gore-tex pantolonumun diz altına krampon ile 2 cm’lik bir delik açmıştım. Rotayı tamamlar tamamlamaz arkadaşımla nasıl tamir edilebilir diye biraz kiritik yaptıktan sonra öncelikle çadır yapıştırma bantları ve yamalarını araştırdım. Ancak bu ürünlerin söz konusu kullanım için pek uygun olmadığı kanatine vardım. Öyle ki bantlardan almak için gittiğim yapı marketteki görevli daha önce çadırda denediğini ve beklediği sonucu alamadığını da söylemişti.
Hal böyle olunca aramalarımı ” gore-tex tamir kiti ” olarak sınırlandırdım ve gördüm ki böyle bir ürün mevcut ancak Türkiye’de satılmıyor. Sanırım ülkemizde gore-tex kıyafetleri yırtılanlar bunları atıyor ve hemen yenisini alıyor ki iç piyasa da satılmaya ihtiyaç duyulmuyor!
Sonuç olarak “gore-tex repair kit” şeklinde yapmış olduğum aralamarda en güvenilir olarak düşündüğüm scubastore.com (tradeinn)’dan ürünü kargo dahil 76-TL’ye (7,2 Euro karşılığı 46-TL + kargo) satın aldım. Hollanda’dan gönderilen gore-tex tamir kiti sekiz günde elime geçti.
Gore-Tex Tamir Kiti Kullanımı
Gore-tex tamir kiti iki adet yama içeriyor, bir tanesi 10×5 cm ebadında dikdörtgen diğeri ise 7,6 cm çapında daire şeklinde, renk olarak sadece siyahı mevcut. Yapısı yine gore-tex kumaşlara benziyor, aynı şekilde su geçirmez mi bilmiyorum ama ihtiyaten üzerine biraz nikwax uygulayarak kullanacağım.
Uygulaması oldukça kolay, zaten içindeki yönergede adım adım tarif edilmiş. Pantolonumdaki delik 2 cm kadar olduğu için dikdörtgen yamanın tamamını değil yarısını kullandım.
Yamanın arkasındaki yapışkan folyoyu ayırdıktan sonra yırtığı ortalayarak yapıştırdım. Kullanma talimatına göre yamayı yapıştırdıktan sonra üzerine kısa bir süre baskı uygulamak daha sonra eğer tamirat evde yapılıyor ise yama üzerine 30 dakika ılık ütü veya saç kurutma makinası ile ısı vermek gerekiyor.
Ütünün işi belli olmaz diye düşünerekten orta ayarda saç kurutma makinasını kullandım.
Sonuç
Onarımı kış sonunda yaptığım için karda deneme imkanım olmayacak ancak gore-tex tamir kitinde kullanılan yapıştırıcının oldukça sağlam olduğu kumaşa tutunmasından belliydi. Yırtığın bulunduğu noktaya yakın dikiş olmasına rağmen dikiş çizgisine de oldukça güzel oturdu ve tamirat sonrasında biraz el ile biraz gözle yaptığım tespite göre pantolon kumaşı ile neredeyse bütünleşmiş gibi durduğunu söyleyebilirim.
Kanaatimce gore-tex tamir kiti, yırtığı bantlamaktan, diktirmekten veya çadır yaması ile onarmaya çalışmaktan daha mantıklı sonuçta bu kumaşlara özel olarak üretilmiş. Yıllar yılı dayanır mı şimdiden bilemiyorum ancak kısa aralıklarla olmamak kaydıyla belirli periyodlarla tekrar yamayı uygulamakta sakınca görmüyorum.
Anahtar Kelimeler: Gore-tex tamir kiti , gore-tex repair kit , gore-tex onarımı , outdoor malzeme , dağcılık